Exclusiv
Curiozitati despre whisky – Ziarul Nationalul

În momentul în care ne gândim la alegerea unui whisky, simpla rostire a cuvintelor single & malt inspiră un sentiment unic de fascinaţie similar unei mantre în mintea şi simţurile oricărui aspirant în lumea băuturilor distilate fine. Cu siguranţă, apariţia celor două cuvinte pe eticheta unei sticle de Glenfiddich 12 Years este un semn de calitate şi de iniţiere. Iar întrebarea care începe să te perturbe este de ce ai alege un single malt în detrimentul unor brand-uri consacrate de whisky blended precum Johnnie Walker Red Label sau Chivas Regal. Este istoria, stilul de distilare şi maturare sau pur şi simplu reputaţia amplificată de povestea pur şi simplu seducătoare? Sau poate ritualul de a-l savura şi statusul social pe care ţi-l conferă în momentul îl care îl savurezi din paharul potrivit?
Pentru început, cel mai mainstream detaliu legat de whisky este asocierea cu Scoţia. Ceea ce evident se reflectă în etimologia sa, care provine de limba galică “uisge beatha” sau “usquebaugh” care se traduce liber ca “apa vieţii”, ce reprezintă distilatul tânăr înainte de procesul de maturare, dar şi de modul în care era consumat în etapa iniţială.
Spre deosebire de bere sau vin, whisky-ul este produs în urma procesului de distilare. Iar distilarea pentru producţia de alcool a fost cunoscută în Europa destul de târziu. Legenda spune că acest mecanism alchimic a fost “împrumutat” pentru o perioada scurtă de către romani de la fenicieni şi era folosit în Franţa şi Spania pentru obţinerea parfumurilor. Însă adevărul istoric ne confirmă că distilarea a fost “naturalizată” în jurul anul 500 d.Hr. în Irlanda şi ulterior în Europa, chiar de către Sfântul Patrick. Cum în regiune, strugurii erau rari şi foarte scumpi, băutura creată de călugării irlandezi era un distilat obţinut din cereale, care la alegere era maturat în butoaie sau nu. Ceea ce ne indică că până la apariţia primului pahar de single malt va mai trece o perioadă de câteva secole. Răstimp în care distileriile s-au răspândit in Irlanda, Scoţia şi Anglia şi au funcţionat ca parte a breslei bărbierilor şi chirurgilor, cele mai multe dintre funcţionând complet ilegal, în regim de contrabandă. Mai exact, până în 1820 când a fost implementat mai riguros un sistem de taxe privind funcţionarea distileriilor.
1853 este anul care este scris certificatul de naştere al primul brand oficial de whisky din lume: Old Vatted Glenlivet. Iar la scurt timp, după anul 1880, începe să se contureze un context extrem de favorabil pentru primul “whisky boom” din istorie, datorat de decimarea viţei de vie din Europa, ca urmare a invaziei de phyloxera vastatrix. O insectă care practic a stopat producţia de struguri, esenţială pentru vin şi cognac.
După al doilea Război Mondial, producţia de whisky cunoaşte un nou trend ascendent, fiind asociat “the drink of the free world” şi cu stilul de viaţă occidental, în contextul Războiului Rece. Începutul anilor ’70 este o perioadă care diminuează consumul de whisky la nivel global, fiind considerat o băutură desuetă, ca urmare a apariţiei băuturilor de tip cocktail, dar şi creşterii în popularitate a distilatelor ca romul şi vodka.
Anii 2000 produc o nouă schimbare de trend în materie de consum de băuturi. Mai exact, anul 2007 este cel mai bun din istoria whisky-ului. Numai scotch whisky (produs exclusiv în Scoţia) a cunoscut o cifră de export de peste 1,13 miliarde de sticle, în valoare de 2,82 miliarde de £. Cifre influenţate de apariţia unor noi pieţe de consum precum India (cea mai mare din lume!), China, Rusia şi Brazilia.
Pentru a înţelege conceptul de single malt este necesar a şti că este produsul unei singure distilerii creat doar din orz malţificat, apă şi drojdii selecţionate distilate de două sau trei ori în şarje folosindu-se un alambic de cupru în formă de ceainic sau oală (pot still). Şi care este ulterior maturat timp de minimin 3 ani şi maxim 50 de ani în butoaie din lemn cu o capacitate de maxim 700 de litri. De reţinut este că pentru numărul de ani de învechire se contabilizează doar perioada de maturare în lemn, nu şi perioada petrecută în sticlă după îmbuteliere.
În altă ordine de idei, diferenţa dintre un whisky single malt şi un whisky blended constă în faptul că primul este produsul unui singur tip de orz malţificat procesat după viziunea creativă a unei singure distilerii. În timp ce în al doilea caz, produsul final este obţinut din mai multe tipuri de whisky (în general, între 20 şi 50) pentru a obţine un produs egal calitativ pentru fiecare ediţie îmbuteliată, centrat pe gustul master blender-ului, în detrimentul elementului de terroir.
În momentul în care povestim în termeni de terroir despre whisky single malt, luăm în calcul elementele magice, dar palpabile precum tipul de orz, apa, turba şi tradiţia impusă de tradiţia geografică. Puritatea apei şi folosirea unor elemente “neutre” pentru procesarea orzului va transforma whisky-urile produse în regiunea Speyside de distilerii precum The Macallan, Aberlour, Glenfarclas, Glenfiddich sau The Glenlivet în miracole lichide cu o paletă aromatică florală şi fructată, dar cu un nivel de intensitate şi corpolenţă în funcţie de alegerea fiecărui producător.
În timp ce în regiunea Islay se regăsesc faimoasele distilerii care oferă single malt-uri “afumate” cu arome “medicinale” bine conturate, completate de cele de alge marine, iod, turbă, iarbă-de-mare, malţ afumat. Iar într-un loc în ce abundă în soluri fertile perfecte pentru a cultiva orz, izvoare de apă cristalină şi sol bogat în turbă, lucrurile pur şi simplu nu puteau sta altfel. Iar dacă nu mă credeţi pe cuvânt, puteţi încerca dintr-un pahar Glencairn doar un singur strop de Laphroaig 10 Years sau Lagavulin 16 Years şi vă veţi convinge.
Acum că am menţionat faimosul pahar Glencairn, ne va apărea în minte cruciala întrebare legată de această băutură. Cum se savurează un pahar de whisky single malt?
Iar răspunsul este simplu: Like a Sir!
Pentru început dorim să menţionăm că în cazul în care totuşi doriţi să folosiţi un whisky pentru a prepara cocktail-uri ca Godfather, Presbyterian sau Rusty Nail, puteţi folosi în compoziţie brand-uri ca Ballantine’s Finest sau J&B Rare şi nu un single malt consacrat.
În primul rând trebuie consumat la temperatura ideală de servire: 15-17 grade Celsius. În al doilea rând, din paharul menţionat. Şi în al treilea rând, niciodată cu gheaţă şi aproape niciodată cu apă.
În cazul în care vorbim despre un whisky cask strenght care depăşeşte 45-46% vol. alc., atunci se poate adăuga până la o cincime din cantitatea din pahar pentru a mai diminua delicat tăria alcoolică şi pentru a-i deschide treptat aromele. Şi aici cel mai bun sfat pe care îl putem oferi este de a adăuga doar apă care provine din regiunea de baştină a băuturii. Tocmai de aceea, producătorii scoţieni au lansat şi brand-uri de apă dedicate degustării precum Speyside Glenlivet Spring sau Uisge Source.
Din partea 42Years.ro vă recomandăm să consumaţi în tihnă un pahar de single malt, după cină, alături de un trabuc Corona sau de desertul favorit, experienţă completată de o conversaţie sau meditaţie demnă de un adept convins al hedonismului moderat.
Exclusiv
Necunoscuta paradigmă a lumii contemporane


Motto : ” Dorința este lanțul indestructibil cu care soarta ne leagă de viața terestră ” -Th.Simenschi
Sunt momente în viața fiecăruia când – nu mai vrem nimic – nu mai avem nici o DORINȚĂ. Lipsa dorinței arată că voința de a continua a dispărut, suntem practic la voia întâmplării, o frunză-n vânt.
În esență, aceasta stare de lehamite de tot și de toate, această angoasă denumită stres(s), ne amintește că suntem simpli călători pe acest pământ .
Cine are un grăunte de curiozitate , va cerceta de ce ajunge omul într-o astfel de stare ce pare de sfârșit de lume și început de lume.
Revenind la „momentul zilei” , traiul nostru se află de un an într-o stare de amenințare cu un pericol real și virtual , mereu schimbător și degrabă urcător, fără posibilitatea de a anticipa nici ziua de mâine. Probabil că ne aflăm în zona descendentă a SPIRALEI VIEȚII, zona întunecată. În acest punct suntem blocați mental și sufletește. Nu mai beneficiem de impulsul creator, esențial pentru devenirea omului, fiindcă omul este în primul rând creator de bunuri și apoi beneficiar.
Vă propun un exercițiu de imaginație stimați cititori ai acestei platforme media și vă las pe fiecare dintre dumneavoastră să vă proiectați acea stare și imagine care i-ar determina pe agricultori să se autodeclare că ar fi în carantină..
Sectorul zootehnic ar muri , iar cel vegetal ar deveni fără de niciun fel de roade.
Omul face, omul trage ! Diferit este când soluția depinde de înțelepciunea Conducătorilor așa-zisei ” împărății terestre „.Atunci când -Paradigma lumii – se stabilește cu respectarea legilor cosmice, obligatorii pentru toți, efectele sunt benefice. Dacă pe locul întâi, se află legile omenești, cu certitudine va apărea forța -terțului inclus – în creație, și această forță va hotărâ destul umanității.
Să nu uităm : viața umanității se desfășoară, în primul rând, după reguli cosmice tainice și imuabile, numite legi divine.
Omul, chiar geniu fiind sau împărat terestru, în edictarea legilor omenești trebuie să nu tulbure ordinea cosmică. Normele de conduită în societate – PARADIGMA- pe care trebuie să o respectăm, fiind opera omului , sunt imperfecte , dovadă că sunt mereu schimbate și puse în acord cu realitățile lumii. Starea de nesiguranță apare atunci când în stabilirea regulilor s-a omis un –amănunt esențial – care face să intervină – TERȚUL – pentru a restabili armonia cosmică.
Proverbul : ” Buturuga mica rastoarnă carul mare ” este dovada că se întâmplă și așa ceva, cu toată știința noastră.
Teama prelungită ucide orice dorință, taie pofta de viață și blochează creativitatea fiecăruia, toate cu efecte grave, imprevizibile.
În ceea ce mă privește , refuz să accept plecarea „Dincolo” din „Dragoste” . Redați-ne bucuria de a trăi !
Sursa foto:https://google.com
Redacția Ziarului Naționalul.ro mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest impresionant material trimis astăzi 4 Martie 2021 în exclusivitate.Totodată, pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent
Exclusiv
Avantajele pentru copii de a avea o piscina acasa

A fi mandru proprietar al unei case cu piscina privata pentru a inota cu familia sau prietenii aduce multa distractie si bucurie in perioada de vara. In continuare vom prezenta cateva motive pentru a avea o casa cu piscina.
Piscina nu mai este doar un loc de inot. Acest spatiu din casa a fost transformat intr-o zona multifunctionala pe tot parcursul anului, deoarece este excelenta pentru a va relaxa, a face miscare, sau o petrecere cu familia si prietenii. Achizitionarea unei piscine este un plus pentru orice familie. Daca va ganditi sa alegeti piscina potrivita, consultati lista: piscina preturi si oferte.
Loc de intalnire cu familia
A avea o piscina acasa va fi punctul strategic al gradinii in care toata lumea se va aduna pentru a bea o bautura in jurul ei. Un punct de scaldat este intotdeauna foarte placut pentru a primi vizitatorii dvs. La fel ca un foc in timpul iernii, piscina va avea acelasi rol vara ca un loc de intalnire.
Bun pentru sanatate
Pentru inceput, are mai multe beneficii pentru sanatate. Inotul in fiecare zi cu cei mici poate fi un ajutor important pentru dezvoltarea lor motorie prin dobandirea unei coordonari mai bune. In plus, ii ajuta sa-si dezvolte inima si plamanii si sa imbunatateasca echilibrul.
Pentru copii putin mai mari, a avea piscina acasa este, de asemenea, bun pentru sanatatea lor. In general, tuturor le place sa se scalde in piscina si sa petreaca mult timp facand exercitii: inot, scufundari, sarituri si joaca abia fara sa-si dea seama. Astfel, ii facem pe copii sa aiba o viata activa (lasand in urma stilul de viata sedentar) in timp ce se distreaza bine.
Pe langa joaca, inotul pentru cei mici carora le place sportul este o activitate foarte completa. Pe langa antrenarea tuturor muschilor din corp, inotul ajuta la prevenirea obezitatii si a altor probleme.
Beneficii pentru minte
A avea piscina acasa nu are numai beneficii fizice, ci si beneficii psihologice datorate multor factori: este un mediu pozitiv legat de distractie si este, de asemenea, in contact cu exteriorul si in multe ocazii, cu natura. Datorita acestui fapt, le permite copiilor sa invete sa inteleaga mai bine mediul lor si sa il observe mai bine, dezvoltand in ei un caracter mai atent si creativ. In plus, imbunatateste foarte mult dispozitia.
Partea jucausa, foarte importanta
Pe langa toate avantajele inotului atat pentru copii, cat si pentru parinti, o piscina poate deveni si o parte fundamentala a vietii copiilor si adolescentilor. In ea, puteti gasi un loc de agrement controlat, unde va puteti distra cu prietenii de familie.
Ingrijirea unei piscine
Exista multe echipamente si accesorii care ajuta la simplificarea rapida si usoara a intretinerii piscinei, cum ar fi sistemele de curatare automata, capacele automate de protectie, sistemele de incalzire solara si cu gaz.
Exista, de asemenea, totul pentru a va completa piscina cu finisaje frumoase, cascade si jeturi, lumini si torte care o fac sa arate spectaculos in timpul intalnirilor si cinelor. Mobilierul a evoluat si el si este mai confortabil ca niciodata.
Si ce ziceti de sistemele de control, cu care puteti programa toate functiile, astfel incat procesele de intretinere sa fie efectuate zilnic. Cu telefonul mobil puteti pregati acum piscina inainte de a parasi biroul sau oriunde va aflati, astfel incat sa fie gata cand ajungeti acasa.
Exclusiv
Mini ghid pentru a alege cea mai buna sauna pentru acasa

Saunele se gasesc in mai multe modele si tipuri diferite. Asadar, intrebarea este cum sa alegeti cea mai buna optiune pentru dvs.?
Desi in urma cu cativa ani majoritatea oamenilor trebuiau sa mearga la hoteluri, centre spa sau sali de sport de prestigiu pentru a se bucura de beneficiile unei saune, astazi acest tip de baie de aburi poate fi savurat perfect acasa, si chiar intr-un apartament sau casa, deoarece se poate adapta confortabil, poate fi achizitionata la un pret redus, fiind chiar mai accesibila decat alte accesorii pentru casa care au mai putine beneficii pentru sanatate. Pe https://foxi.ro/articol/saunele-uscate-si-saunele-umede gasiti un ghid complet privind alegerea unei saune, precum si cele mai noi modele pe care le puteti achizitiona in acest an.
Care sunt beneficiile unei sesiuni de sauna?
Acest tip de produs ofera nu numai o experienta placuta, ci ofera si beneficii mari, precum intarirea sistemului imunitar, eliberarea si curatarea cailor respiratorii, imbunatatirea circulatiei, ameliorarea anumitor afectiuni, stimularea circulatiei si curatarea pielii, printre multi alte proprietati care includ si relaxarea mentala si pacea spirituala.
Luarea regulata a sesiunilor de sauna are multiple avantaje. Pe langa faptul ca ajuta relaxarea musculara si mentala, imbunatateste circulatia sangelui si curata porii pielii.
Ce tipuri de saune exista?
Cu siguranta, una dintre primele imagini care iti vin in minte atunci cand te gandesti la o sauna este aceea cu cineva care arunca apa cu o lada pe o soba cu pietre fierbinti. La ceea ce va ganditi este o sauna traditionala, o sauna uscata, o sauna finlandeza sau o sauna cu aburi – toti acesti termeni sunt folositi pentru a descrie acest tip de sauna.
Sauna finlandeza, adica sauna traditionala pe care o avem cu totii in minte, este cunoscuta ca „sauna uscata” spre deosebire de o baie turceasca sau cu aburi, care este considerata o „sauna umeda”.
Cu toate acestea, caldura saunei traditionale este generata si din abur, deci este corect sa o numim si sauna cu aburi.
Pe scurt, o sauna traditionala este sinonima cu o sauna uscata, o sauna finlandeza sau o sauna cu aburi. Vom ramane cu acest ultim termen, deoarece ne ajuta sa-l distingem de celalalt tip de sauna: sauna cu infrarosu.
Deci, la sfarsitul zilei, exista 2 tipuri de sauna: sauna cu aburi si sauna cu infrarosu.
Sauna cu aburi (sau sauna uscata sau sauna finlandeza) pe care o veti recunoaste rapid dupa aragazul cu pietre
Care sunt diferentele dintre o sauna cu aburi si o sauna cu infrarosu?
In primul rand, diferenta principala intre o sauna cu aburi si una cu infrarosu este mediul de generare a caldurii.
In timp ce saunele cu aburi genereaza caldura printr-o soba, cele cu infrarosu o fac prin intermediul panourilor cu infrarosii plasate pe peretii saunei.
Pentru a obtine beneficiile unei sesiuni de sauna, saunele cu aburi trebuie sa urce la 80-90 ° C, in timp ce saunele cu infrarosu fac acelasi lucru la 50-60 de grade.
Consumul unei saune cu infrarosu este mult mai mic decat cel al unei saune cu aburi, deoarece nu trebuie sa functioneze la o temperatura atat de ridicata.
Pe de alta parte, sauna cu infrarosu este mai instantanee, deoarece atinge rapid temperatura necesara pentru a-si genera efectul benefic. In schimb, sauna cu aburi necesita mai mult timp pentru a se instala, deoarece trebuie sa atinga 80 de grade, iar pentru uz casnic nu este atat de confortabila.
-
Exclusivacum 5 zile
Ce culori se poarta in acest sezon
-
Exclusivacum 2 zile
Incendiu la o locuință din Gogoșu
-
Exclusivacum 4 zile
Dieta SPF: ce este si care sunt beneficiile sale?
-
Exclusivacum o zi
Mini ghid pentru a alege cea mai buna sauna pentru acasa
-
Exclusivacum 3 zile
Comandă online cadourile de Paște!
-
Exclusivacum 3 zile
Cum sa mentii relatia vie dupa casatorie
-
Exclusivacum 2 zile
4 tehnici SEO pentru a creste traficul organic
-
Exclusivacum o săptămână
Incendiu la o casă din Strehaia