Exclusiv
De ce să-ți pui o coroană dentară?

Foarte populară, coroana dentară este una dintre protezele fixe care se pun după o extracție dentară în urma deteriorării unuia sau mai multor dinți. Se folosește pentru consolidarea dentiției astfel încât să nu se piardă definitiv. Uneori, unii oameni o plasează doar pentru estetică. Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre montarea unei coroane dentare.
În ce cazuri se pune o coroană dentară?
O coroană dentară poate fi plasată de medicul dentist pe care îl poți găsi pe https://prodentdrgruia.ro/servicii/estetica-dentara/coroane-dentare, în diferite cazuri:
- O devitalizare sau o fractură traumatică: coroana va servi la consolidarea dintelui fragil prin acoperirea acestuia în întregime pentru a preveni deteriorarea acestuia;
- Cariile dentare: va acoperi dintele tratat pentru a proteja obturația cât mai mult timp și pentru a evita orice recidivă;
- O obturație, pete vizibile sau nuanțe nepotrivite: pentru a conferi estetică dinților în cauză;
- Un dinte rupt sau o aliniere neregulată a dinților: coroana dentară va modifica formația și va standardiza arcada cu o formă și o nuanță estetică;
- Pentru a acoperi un implant.
Care sunt avantajele?
Amplasarea coroanei dentare are mai multe avantaje, dintre care cel mai mare este estetica sa incontestabilă care face posibilă reproducerea ideală a dintelui în forma și culoarea sa naturală. Într-adevăr, pentru a înlocui un dinte prin imitație, medicul stomatolog poate alege nuanța potrivită folosind un software de fotografie și o poate reproduce în detaliu în laborator. Diferența este invizibilă pentru ochiul neantrenat și acest avantaj face posibil să te simți confortabil, să fii încrezător peste tot și să zâmbești liber, chiar și în cazul unei anomalii dentare. În plus, succesul coroanei dentare constă și în rezistența acesteia și capacitatea sa de a îmbunătăți rezistența dintelui fragil.
Diferitele tipuri de coroane dentare
Există diferite tipuri de coroane dentare.
- Coroana din metal turnat: realizata dintr-un aliaj de nichel crom sau titan. Cu toate acestea, nu este foarte estetică și permite doar mestecat.
- Coroana ceramico-metalică: este cea mai puternică dintre toate. Compusă atât din metal, cât și din ceramică, nu se deteriorează rapid, dar se poate păta în timp și poate dezvălui baza metalică;
- Coroana ceramică: nu conține metal și de aceea este foarte eficientă, mai ales pentru cei care sunt alergici la acest material. Este foarte estetică, dar mai puțin solidă și nu este potrivită în caz de malocluzie;
- Coroana din rășină: este foarte estetică, dar îi lipsește durabilitatea;
- Coroana de aur: este indicată pentru dinții mai puțin vizibili, deoarece sunt mai puțin estetici. Cu toate acestea, este foarte rezistentă.
Limite și contraindicații
În primul rând, trebuie remarcat faptul că pentru montarea unei coroane dentare este necesară o pilire a dintelui în cauză pentru a-i conferi o formă ideală care să poată găzdui proteza. Acest lucru este ireversibil și, odată pilit, dintele poate deveni sensibil la frig și căldură. De asemenea, unele modele de coroane ceramice se pot ciobi, iar bateriile se pot dezvolta sub dinte. De asemenea, dacă proteza nu este bine plasată, aceasta poate deveni nealiniată. Când se observă oricare dintre aceste limitări, trebuie luată în considerare o restaurare a coroanei.
Exclusiv
Doi adulți și un minor, răniți într-un accident în Mehedinți

Doi adulți și un minor au fost răniți, în urmă cu puțin timp, într-un accident rutier petrecut în Mehedinți
Cu puțin timp în urmă, s-a produs un accident rutier pe DN 56A, între localitățile Vânju Mare și Recea. În accident au fost implicate un autoturism și un autotren.

Două echipaje din cadrul Stației de Pompieri Vânju Mare au intervenit cu:
- o autospecială de stingere dotată cu modul de prim ajutor,
- o ambulanță SMURD,
- două echipaje SAJ.
Cele trei victime (doi adulți și un minor), conștiente și cooperante, au primit îngrijiri medicale de la echipajele SMURD și SAJ. Ulterior, acestea au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Drobeta Turnu Severin pentru investigații suplimentare.
Pompieri militari au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la locul evenimentului.
Polițiștii au deschis un dosar penal pentru vătămare din culpă și continuă cercetările.
Citește și: Vâlcea: S-a spânzurat de un copac din grădină
Exclusiv
Un tir s-a răsturnat pe DN 56 A, în Mehedinţi
Un tir s-a răsturnat, în această dimineaţă, pe DN 56A, pe raza localității Recea, judeţul Mehedinţi.
Un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vânju Mare a intervenit cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare.
La sosirea pompierilor, o persoană conștientă se autoevacuase și a refuzat evaluarea medicală.
Pompierii au asigurat și măsurile de apărare împotriva incendiilor la autotrenul implicat în accident.
Poliţiştii de la Rutieră fac cercetări pentru stabilirea cauzelor care au generat producerea evenimentului rutier.
Exclusiv
Mehedinți: Incendiu la o casă de locuit din Schela Cladovei
Pompierii mehedințeni au fost solicitați, azi noapte, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în cartierul Schela Cladovei.
Au fost mobilizate de urgență:trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin.

Incendiul se manifesta generalizat la întregul acoperiș pe o suprafață de aproximativ 200 mp, cu pericol de propagare la vecinătăți. Pompierii militari au localizat incendiul în limitele găsite, împiedicând extinderea flăcărilor la încăperile casei de locuit. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Cauza probabilă de izbucnire a fost determinată de coșul de fum amplasat necorespunzător sau neprotejat termic față de materiale combustibile.
Sfaturi utile pentru evitarea incendiilor
Pentru a preveni producerea unor tragedii, pompierii reamintesc cetățenilor că, în ceea ce privește exploatarea coșurilor de evacuare a fumului, este obligatorie:
- verificarea,
- repararea,
- izolarea termică,
- curăţarea periodică a acestora,
- este interzisă folosirea lor dacă sunt necurățate.
Coşurile se tencuiesc, atât pe interior, cât și la exterior, folosind apoi vopsea de culoare deschisă, pentru a se observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere. Totodată, acestea pot permite infiltrarea în interiorul locuinței a fumului și gazelor toxice, punând în pericol viața cetățenilor.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin;
- accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro,
- aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Citește și: Un tir s-a răsturnat pe DN 56 A, în Mehedinţi
-
Culturăacum o săptămână
Reîncărcare Orange, Vodafone sau Telekom în 2 pași
-
Socialacum o săptămână
Cele mai frumoase rochii pentru petrecerile festive
-
Exclusivacum 6 zile
Mamă şi fiică, moarte în urma unui accident între o maşină şi un TIR, pe DN56A, în Mehedinți
-
Exclusivacum o săptămână
Mehedinți: Tânără acuzată de înșelăciune și fals informatic
-
Exclusivacum 3 zile
Un tir s-a răsturnat pe DN 56 A, în Mehedinţi
-
Exclusivacum 4 zile
Intervenție de urgență la Ilovăț. Un mort și un rănit după ce s-au răsturnat cu mașina
-
Evenimentacum 4 zile
Aplicația micului comerciant
-
Exclusivacum 5 zile
Turiști nemți veniți cu cortul în Mehedinți, speriați de urs